Potratová pilulka Mifegyne (mifepriston)


Je to metoda, která je použitelná do devátého týdne těhotenství. Podle lékařů, kteří se k jejímu schvalování také vyjadřovali, je však pilulka pro tělo ženy šetrnější než klasická miniinterrupce.

Potratovou pilulku schválil lékový úřad s dovětkem, že ji smí předepsat pouze zdravotnická zařízení s lůžky, tedy nemocnice nebo potratová centra, která mají nasmlouvána i nemocniční lůžka. To znamená, že nebude dostupná u každého gynekologa, jak se obávali odpůrci pilulky.

Výrazně redukuje i medicínské komplikace spojené s chirurgickou intervencí. Pooperační zánět dutiny děložní se po farmakologickém přerušení prakticky nevyskytuje. Nežádoucím efektem může být zvracení, nevolnost a bolesti v podbřišku.

AKTUALNÍ POZNÁMKA:
Preparát Mifegyne je v ČR již registrován a od srpna 2014 ho mohou vydávat jen nemocnice s lůžky


Pravidla pro používání pilulky:


Také pravidla pro používání pilulky jsou prakticky stejná jako u miniinterrupce. Bude se tedy smět požít pouze do 49. dne od poslední menstruace a také její cena bude podobná jako u miniinterrupce, tedy zhruba 3 000 - 5000 korun. Žena sice nebude muset stejně jako při miniinterrupci zůstat v nemocnici, ale počítá se s tím, že bude muset k lékaři třikrát: poprvé kvůli první dávce účinné látky, podruhé kvůli další, která zárodek vypudí z těla, a poté na kontrolu. Česko je tak jednou ze zhruba pětadvaceti zemí Evropy, kde je potratová pilulka uzákoněna.

Potratová pilulka byla vyvinuta již v 80. letech minulého století. Její první používání bylo povoleno ve Francii v roce 1988. Od roku 1991 je dostupná ve Velké Británii a od roku 1992 také ve Švédsku. V roce 2000 byla zpřístupněna také v USA.

Mezi účinná farmaka patří především mifepriston - je to antiprogesteron, který se váže na progesteronové receptory s mírnou antiglukokortikoidovou a antiandrogenní aktivitou. Podává se perorálně.


Jak pilulka funguje?


Metodu potratu pilulkou je možné absolvovat pouze v stádiu těhotenství (a to do 49 dnů od poslední menstruace).

Hormon progesteron, který je nezbytný při udržení vajíčka v počátcích těhotenství, pilulka zablokuje. Bez výživy pak odumírá děložní sliznice i plod. Potratová pilulka se skládá ze dvou částí – první část embryo usmrtí a druhá část cca po třech dnech vypudí z těla již mrtvé embryo. Celý proces pak připomíná velice silnou menstruaci, která může trvat 9 ale i 30 dní.


Nežádoucí účinky


Tak jako vše ostatní, má i potratová pilulka své pro a proti. Mezi nejčastější patří bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a krvácení. V některých případech je zapotřebí provést i klasickou interrupci, jelikož potrat po pilulce nemusí být úplný nebo k němu vůbec nedojde


Upozorňujeme, že dle zákona je zakázáno v diskuzích nabízet k prodeji jakékoliv léčivé přípravky!!! Příspěvky tohoto typu budou mazány a jejich autoři se vystavují riziku trestní odpovědnosti.



comments powered by Disqus



Co Vás nejvíce zajímá?




Chci na miniinterupci, jak mám postupovat?

Mám po výkonu potíže.

Jak si dobře vybrat zařízení, kde mi výkon provedou?

Jak dlouho budu po provedení zákroku v nemocnici?

Může být miniinterrupce zdarma?

Jak dlouho je normální krvácení po potratu?


Všechny časté dotazy naleznete zde »